Domainek regisztrációja és kezelése

Domain cimkék

Domain, ami egyszerűbbé teszi az életet

Ha nem léteznének domain címek, akkor csak IP címeket tudnánk használni arra, hogy elérjünk weboldalakat vagy internetes szolgáltatásokat. Valljuk be őszintén, a legtöbben szöveget sokkal könnyebben meg tudunk jegyezni mint számokat. Ebből jött az ötlet az internet hajnalán, hogy domain neveket használjunk.

Persze, egyből üzletet is csináltak belőle az USÁ-ban, mivel ott találták fel. Azért, hogy egységes legyen, az ICANN nevű szervezet kezeli az összes publikus domain fő tartományokat.

Legfelső szintű domain (top-level domain) az, ami a domainnév utolsó pontja utáni szöveg. Számunkra három fő kategóriája lehet lényeges:

  1. Általános használatú legfelső szintű domain (gTLD)

    például: .com, .org, .net

  2. Országkódos legfelső szintű domain (ccTLD)

    például: .hu, .uk, .de

  3. Szponzorált legfelső szintű domain (sTLD) /ezt anyagilag támogatták vagy támogatják, hogy legyen/

    például: .art, .cat

Minden ilyen legfelső szintű domaint kezel valamilyen szervezet, amihez be kell nyújtani az igényt, hogy regisztráljanak nekünk egy domain nevet az általuk kezelt rendszerben. Ha megfelelünk az általuk meghatározott feltételeknek, és kifizetjük a regisztráció díját, akkor rendelkezésünkre bocsátják a választott domain nevet (ha az nem foglalt vagy tiltott).

A domain bárhová irányítható (de csak óvatosan)

Az izgalmas része a történetnek a regisztráció után kezdődik, mivel egyetlen domaint egyszerre nagyon sok különböző módon lehet beállítani. Olyan, mint egy saját kis birodalom, ahol oda irányítjuk a domain címünkre érkezőket, ahova csak akarjuk. Természetesen a hatalom felelősséggel is jár, így el is gáncsolhatjuk magunkat, ha nem tudjuk, mit állítunk.

Ahhoz, hogy egy domain működjön, legalább két úgynevezett névszerver (NS) szükséges, ami tartalmazza a domainünket. Mind a kettőnek ugyanazokat az adatokat kell tartalmazni a domainünkről. Ezek az adatok az úgynevezett rekordok, amiket (jó esetben, így a WebHold-nál is) mi állíthatunk.

Nagyon sok beállítási lehetőség van, kezdve az aldomain beállítástól a levelezéssel kapcsolatos rekordokon keresztül az álnevekig. Ha ilyen jellegű kérdésed vagy kérésed van, nyugodtan fordulj hozzánk bizalommal!

Írj nekünk egy üzenetet a kapcsolati oldalunkon!